Simona Spătaru este candidatul PLUS pentru Primăria Sectorului 4. Are 41 de ani și este avocat. Vrea să ajute la reabilitarea Deltei Văcărești și să facă din Sectorul 4 un sector curat. 

Gândul: Cine este Simona Spătaru, ce studii are și ce experiență o califică pentru a ocupa această funcție?

Simona Spătaru: Sunt avocat de profesie. Am 41 de ani și două fetițe, locuiesc în sectorul 4 de mai mulți ani, iar studiile mele sunt în domeniul Dreptului. Am aprofundat domeniul achizițiilor publice, începând un doctorat pe care l-am întrerupt odată cu ocazia activității de civism și mai apoi politice din PLUS. Atunci a devenit necesar să aloc mai mult timp politicii.

Gândul: Ați fost membru al platformei România 100?

Simona Spătaru: Da, apoi s-a reușit crearea partidului PLUS.

Gândul: Care sunt motivele candidaturii dumneavoastră?

Simona Spătaru: La începutul anului 2017, când eram în stradă cu prietenii și familia, nu m-am gândit deloc să intru într-un partid politic, însă a devenit destul de clar pentru majoritatea dintre noi că doar din interior am putea  schimba ceva mai mult decât să completăm petiții sau să dezbatem între noi.

Acesta este motivul pentru care m-am alăturat proiectului politic PLUS. Este singura soluție pentru a schimba sistemul din interior, pas cu pas, pentru că nu am așteptări că se va întâmpla totul în următorii 4 ani. Îmi pun speranța în miile de oameni care se alătură acum sistemului cu dorința onestă de a schimba lucrurile în bine.

Cât privește experiența, aș pune accentul pe activitatea profesională, pentru că sunt avocat de peste 16 ani și m-am dedicat foarte mult domeniului de achiziții publice și contenciosului administrativ, iar acesta este un atu, pentru că instituțiile publice îmi sunt familiare. Știu că sunt mijloace eficiente și transparente să poți schimba lucrurile din interior.

Gândul: Care este proiectul dumneavoastră pentru Sectorul 4?

Simona Spătaru: Proiectul are multe linii și obiective, dar principalul scop este să introducem o transparență la nivelul activităților, dacă vreți, o curățenie atât din punctul de vedere al mediului cât și o curățenie în interiorul primăriei.

Dacă reușim să facem lucrurile la vedere, transparent, oamenii vor capăta încredere și vor participa și ei mai mult în tot ce înseamnă activități în comunitate. Nu va mai exista această separare abruptă dintre stat și cetățean. Trebuie să devenim o comunitate reală, iar aici ONG-urile și asociațiile vor avea un mare rol.

Gândul: Dacă ar fi să nominalizați câteva probleme mari ale sectorului 4, care ar fi acestea? Cum se diferențiază Sectorul 4 de alte sectoare?

Simona Spătaru: Aș putea să nominalizez proiectul Deltei Văcărești, care este o valoare a Sectorului 4. Este un proiect căruia am putea să îi dedicăm mai mult spațiu și mijloace pentru a schimba situația actuală. Delta nu se află în administrarea sectorului 4, însă există mijloace prin care te poți apropia de asociația care se ocupă acum de ea și să ajuți prin servicii de pază, prin a îndemna școlile să ducă copiii într-un exercițiu regulat de a face educație în natură etc… Acesta poate fi un proiect de suflet al sectorului nostru, în rest, toate problemele de infrastructură sau de curățenie, sunt interdependente la nivelul capitalei.

Cred că cele mai importante probleme, unde trebuie să investim în strategii și timp, sunt cele care țin de mediu și de reciclare. În Sectorul 4 au fost probleme cu operatorul care a desfășurat servicii de salubrizare, noi fiind foarte nemulțumiți de modul în care aceasta și-a făcut treaba.

Nu consider că primăria a făcut tot ce se poate face la nivel de contract și de servicii, din potrivă, a făcut ca acest operator să nu desfășoare activități de reciclare. Pasul imediat următor este să avem o îmbunătățire a modului în care colectăm toate deșeurile.

Un alt proiect prioritar, nu doar pentru că sunt părinte, ar fi îmbunătățirea infrastructurii școlare, și mă refer aici la un lucru atât de banal și de simplu, precum prezența hârtiei igienice și a săpunului în școli. Nu cred că e bine să vorbim despre lucruri mari din viitor cât timp noi nu avem în sectorul 4 al capitalei lucru esențiale care țin de sănătatea și educația copiilor. Copiii s-au învățat să nu mai utilizeze toaleta de la școală, ceea ce este inadmisibil în anul 2020.

Vrem să continuăm îmbunătățirea infrastructurii clădirilor, de asemenea să derulăm activități culturale care să preocupe și vârstnicii, persoanele defavorizate, pentru ca toată lumea să se simtă integrată în societate.

Dezbaterile publice lipsesc cu totul în Sectorul 4. Am observat că se aprobă bugetele fără dezbateri publice reale. Se pun pe lista de investiții proiecte care ajung la urechile oamenilor abia după ce primarul le-a hotărât, ci nu înainte, așa cum cred eu că ar fi normal. Un exemplu ar fi incineratorul pentru deșeuri, despre care noi am aflat ca urmare a unui comunicat de la primăria capitalei. Primarul a negat că ar cunoaște acest proiect și cu toate acestea, eliberase deja certificatul de urbanism.

Fără dezbatere și transparență degeaba îți propui lucruri. Comunitatea trebuie să fie implicată.

Citiți interviul integral aici